Biserica de lemn Sf. Nicolae din Costeni va fi reabilitată

Biserica de lemn din Costeni, comuna Cupșeni, județul Maramureș a fost ridicată în secolul al XIX-lea (1875) cu hramul „Sfântul Nicolae”. Lăcașul figurează pe lista monumentelor istorice, cod LMI MM-II-m-B-04554.

Construcție de dimensiuni impunătoare, turnul monumental având la baza coifului alte patru turnulețe. Turnul a fost refăcut, fiind dărâmat în timpul unei furtuni foarte puternice. Unitate decorativă exprimată de diversele elemente de structură. Pridvor în fața intrării de pe latura vestică. Acesta are stâlpii uniți prin arcade decorate cu motive cioplite în bardă, motive ce împodobesc și extremitățile consolelor ce susțin acoperișul. Interiorul este tencuit și văruit. Icoanele împărătești, identice ca factură, datează toate patru din anul 1842, dată consemnată în inscripțiile de donare.

Prin implicarea preotului Ștefan Cristian Petcu, biserica monument istoric din Costeni, Țara Lăpușului, a fost salvată după ce turla a fost pusă la pământ, de furtuna din septembrie 2017. Tânăr și dornic să restaureze una dintre comorile pe care le deține Maramureșul, a început să solicite sprijin tuturor instituțiilor abilitate. Prima ușă la care a bătut a fost cea a arhitectului șef George Radu Lazăr. Cu sprijinul Consiliului Județean Maramureș, prin aportul important adus de localnici, prin nenumăratele intervenții făcute la Secretariatul de Stat pentru Culte, s-a înțeles cât de importantă este salvarea acestui monument istoric. Așa se face că pe lângă finanțările aprobate în 2020, în acest an Institutul Național al Patrimoniului a aprobat un buget pentru consolidarea și restaurarea bisericii din lemn din fondul Timbrul Monumentelor Istorice.Biserica cu hramul ”Sfântul Nicolae” a fost construită în jurul anului 1870. Se presupune că aceasta ar fi mai veche fiind rezultatul transformării unei biserici mai mici din secolul al XVIII-lea.” a declarat Radu Trufan, vicepreședinte Consiliul Județean Maramureș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *