Maramureșeanul Ioan Alin Danci, fost subprefect al Clujului: O mare parte dintre râurile din Carpați au fost distruse de așa-zișii „băieți deștepți din energie”

Sursa foto: facebook Ioan Alin Danci - 20 septembrie 2019

Originar din comuna Săcel, Maramureș, fostul subprefect al Clujului, Ioan Alin Danci, a declarat război microhidrocentralelor de pe râurile valoroase ecologic din Munții Carpați care au fost distruse de așa-zișii „băieți deștepți din energie”.

Declarația fostului subprefect vine în contextul anunțului realizat de către Asociația Aqua Crisius care în ultima săptămână a anului trecut anunța că microhidrocentralele de pe Drăgan sunt rușinea României fiind plasate pe „Lista neagră a MHC-urilor europene”.

„Construcția de Microhidrocentralele (MHC) distruge iremediabil flora și fauna din zonele montane. În ultimii ani o mare parte dintre râurile valoroase ecologic din Munții Carpații au fost distruse de așa-zișii `băieți deștepți din energie`. Acest fenomen dezastruos pentru mediu trebuie oprit” a declarat Ioan Alin Danci.

Recent, MHC-urile de pe Drăgan (situate la limita județelor Bihor și Cluj) au ajuns în atenția Riverwatch, Vienna, Austria și EuroNatur, Radolfzell, Germania, entități care combat realizarea unor astfel de investiții dedicate „băieților deștepți”.

În județul Maramureș sunt 22 de Microhidrocentralele (MHC) dintre care doar 2 au fost construite înainte de 1989.

Fostul subprefect al Clujului nu este la prima declarație în această speță, în mai 2020 trăgând un semna de alarmă cu privire la captarea râului Someșul Rece prin conducte are efecte dezastruoase asupra mediului: „Defrișările masive din zona Măguri-Răcătău precum și captarea râului Someșul Rece prin conducte are efecte dezastruoase asupra mediului. Prin construcția de microhidrocentrale acest frumos râu sălbatic se va transforma în firicele de apă, acest lucru având efecte iremediabile pentru întregul ecosistem .Așa-zisa energie verde ne seacă raurile si distruge speciile protejate”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *