Primarul din Săcel, acuzat de abuz de putere și răzbunare personală în urma unei hotărâri judecătorești. Cetățenii plătesc.

În urma unei hotărâri recente a Tribunalului Maramureș, primarul comunei Săcel se află sub judecata publică, fiind acuzat de abuz de putere și răzbunare personală împotriva unui sătean implicat în reconstituirea unei parohii greco-catolice, desființate abuziv de comuniști în 1948.

Aceste acuzații survin în contextul în care Curtea de Conturi a obligat primăria să recupereze un prejudiciu de peste 60.000 de lei, generat de nepunerii în executare a unei hotărâri judecătorești. Această hotărâre obliga primăria să reconstituie dreptul de proprietate al parohiei greco-catolice din sat, o inițiativă menită să corecteze abuzurile istorice.

Conform raportului juridic prezentat în instanță, suma pretinsă ca prejudiciu s-a dovedit a fi constituită din sume la care primarul a fost obligat să le achite în cadrul unei executări silite demarate împotriva reclamantei, precum și sumele datorate Episcopiei Greco Catolice în baza unui titlu executoriu. Instanța a reținut că reclamanta nu justifică legitimitatea în a le pretinde pârâtului, neexistând o responsabilitate directă a acestuia.

Într-o mișcare care a stârnit controverse, primarul a acționat în judecată o persoană care nu deținea nicio responsabilitate directă în problema reclamată. Această acțiune a fost interpretată drept o formă de răzbunare personală, motivată de implicarea acestei persoane în reconstituirea parohiei greco-catolice. Chiar și instanța de judecată a reținut caracterul nejustificat al acestei acțiuni, subliniind absența unei legitimități în raporturile juridice.

În ciuda acestei situații, primarul este acum obligat prin hotărârea instanței să soluționeze favorabil cererea de eliberare a certificatului de atestare fiscală pentru reclamant, precum și să acorde o serie de documente legate de proprietatea acestuia. Mai mult decât atât, el trebuie să suporte și cheltuielile de judecată, conform deciziei Tribunalului Maramureș.

Această hotărâre reprezintă o remarcabilă victorie pentru dreptate și transparență în administrația locală, subliniind importanța respectării legilor și a drepturilor individuale în fața abuzurilor de putere.

Redacția Ziarului Maramureșean.ro urmărește îndeaproape această situație și va continua să ofere publicului informații actualizate în legătură cu evoluția cazului.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *