PSD și PNL, pe calea unei alianțe: Comasare la europarlamentare și discuții aprinse pentru candidatul la președinția Consiliului Județean Maramureș

Negocieri îndelungate între cele două mari partide: Comasare alegeri locale și europarlamentare, dar cine va deschide lista la europarlamentare?

Partidele PSD și PNL se apropie tot mai mult de o alianță electorală, având în vedere că discuțiile duminică au indicat că cele două formațiuni politice se îndreaptă spre comasarea alegerilor locale din septembrie cu cele europarlamentare programate pentru 9 iunie. Surse de încredere de la vârful ambelor partide au participat la negocieri care s-au întins pe durata a aproximativ 7 ore, iar deși nu s-a ajuns la o decizie clară, principiile fundamentale par a fi convenite.

Conform informațiilor disponibile, PSD și PNL ar urma să candideze împreună la europarlamentare pe o listă comună, având ca deschizător de listă un candidat PSD. Cu toate acestea, nu este încă clar cum vor fi repartizate locurile eligibile între cele două partide, având în vedere că România dispune de un total de 33 de locuri de europarlamentar.

O altă necunoscută rămâne cine va fi desemnat să deschidă lista pentru europarlamentare, iar această decizie ar urma să fie luată miercuri, după revenirea liderului PNL, Nicolae Ciucă, dintr-o vizită oficială în Spania. În cadrul acestei vizite, Ciucă are programate întâlniri cu președintele Senatului, liderul Partidului Popular spaniol și comunitatea de români.

De asemenea, se pare că candidatul la prezidențiale nu va fi decis în prezent, ci după desfășurarea alegerilor europarlamentare. Premierul Marcel Ciolacu a subliniat importanța unei colaborări între cele două partide pentru a asigura stabilitatea României și pentru a apăra țara de extremism. Ciolacu a declarat că nu există partide care să poată obține majoritatea pentru a guverna singure, evidențiind esențialitatea colaborării în cadrul Coaliției.

Într-un discurs susținut marți, la evenimentul „Living better with Europe”, Ciolacu a subliniat necesitatea unei alianțe cu PNL pentru a contracara extremismul și a menționa că dialogul la nivel european va fi esențial după data de 9 iunie.

În contextul negocierilor tensionate privind calendarul alegerilor din 2024, PSD și PNL par să fi ajuns la un acord de comasare a alegerilor locale și europarlamentare. Cu o lună în urmă, discuțiile în cadrul Coaliției avansaseră până la propunerea comasării alegerilor fără a stabili încă liste și candidați comuni. Recent, tensionarea relațiilor dintre cele două partide a avut loc în urma solicitării PSD de susținere a liberalilor pentru candidatura lui Marcel Ciolacu la prezidențiale, solicitare respinsă de PNL.

În concluzie, negocierile se anunță a fi în continuare dificile, iar miercuri ar urma să fie anunțat calendarul electoral pentru toate alegerile din acest an. Întrebările cu privire la candidatul la președinția Consiliului Județean Maramureș, între actualul președinte Ionel Bogdan de la PNL și deputatul Gabriel Zetea de la PSD (fost președinte), rămân încă fără răspunsuri clare, iar discuțiile în cadrul Coaliției continuă să fie atent monitorizate de opinia publică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *