Schimbări semnificative în conducerea Poliției Maramureș și a Poliției de Frontieră. Constantin Ilea un profesionist în fruntea IPJ Maramureș

În urma evenimentelor recente care au culminat cu fuga din țară a primarului Cătălin Cherecheș, au avut loc schimbări majore în cadrul structurilor de poliție din Maramureș și la nivel național. Într-o mișcare promptă, șeful Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Maramureș a fost destituit din funcție, iar locul său va fi preluat de Cătălin Ilea, până acum adjunct al șefului IPJ Cluj.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a comunicat oficial încetarea măsurii asigurării conducerii de către ofițerul desemnat anterior la comanda IPJ Maramureș și numirea comisarului șef Constantin Ilea în funcția de Inspector Șef.

În plus, Inspectoratul General al Poliției Române va efectua un control la Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș, în contextul recentelor evenimente.

Situația se schimbă și la nivelul Poliției de Frontieră, unde Inspectorul General, Victor Ștefan Ivașcu, a fost eliberat din funcție, cu acordul său. Continuitatea conducerii va fi asigurată de Inspectorul General Adjunct al Poliției de Frontieră, Cornel Laurian Stoica.

Mai mult, în cadrul ședințelor de analiză managerială recente, s-a decis înlocuirea conducerii Brigăzii de Operațiuni Speciale Cluj și a conducerii Serviciului Județean de Protecție (Direcția Generală de Protecție Internă) Maramureș, cu scopul declarat de a consolida capacitatea instituțională a structurilor de suport operativ din zona Curții de Apel Cluj.

Aceste schimbări survin într-un moment critic pentru autoritățile de aplicare a legii și semnalează o acțiune decisivă pentru întărirea eficienței și responsabilității în rândul structurilor de poliție. Această reorganizare este văzută ca o etapă esențială pentru restabilirea ordinii și a încrederii publice în autoritățile de aplicare a legii din regiune.

Noul Inspector Șef al IPJ Maramureș, comisarul șef Constantin Ilea, aduce în noua sa funcție o experiență vastă și o pregătire profesională solidă. Născut pe 10 septembrie 1977, Ilea a urmat un traseu educațional și profesional impresionant, care îl recomandă pentru această poziție de conducere.

Educația și formarea sa includ absolvirea Colegiului Național de Afaceri Interne București în Managementul Afacerilor Interne (octombrie 2016 – februarie 2017), unde a obținut un certificat de absolvire. De asemenea, Ilea a urmat un program de masterat la Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” din București, Facultatea de Drept Cluj-Napoca, specializându-se în științe penale și criminalistică între octombrie 2008 și februarie 2010. Educația sa a fost completată prin studii de psihologie judiciară la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (octombrie 2004 – iulie 2005) și prin obținerea diplomei de licență de la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București, Facultatea de Drept (septembrie 1997 – iulie 2001).

Experiența sa profesională este la fel de impresionantă. Înainte de a prelua conducerea IPJ Maramureș, Ilea a servit ca adjunct al șefului Inspectoratului de Poliție Județean Cluj începând cu 21 octombrie 2022. A ocupat, de asemenea, funcția de șef al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj pentru o scurtă perioadă în 2022 și a fost adjunct al șefului aceluiași inspectorat între ianuarie 2020 și septembrie 2022. Experiența sa mai include și poziția de împuternicit șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca (ianuarie 2019 – ianuarie 2020), precum și alte roluri semnificative în cadrul structurilor de poliție și protecție internă.

Pe lângă acestea, Constantin Ilea are cunoștințe avansate în trei limbi străine: engleză, franceză și italiană, competențe care sunt esențiale în cooperarea internațională și în gestionarea unor cazuri complexe.

Cu acest istoric profesional impresionant, comisarul șef Constantin Ilea se prezintă ca o figură capabilă să aducă schimbări pozitive și să consolideze eficiența în cadrul IPJ Maramureș, într-un moment cheie pentru forțele de ordine din regiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *