Pedeapsă cu închisoarea pentru concubinaj și sex în afara căsătoriei. Vezi unde se aplică.

Indonezia a adoptat o reformă a codului penal care prevede incriminarea relațiilor sexuale în afara căsătoriei, precum și coabitarea cuplurilor înaintea căsătoriei. Un purtător de cuvânt al comitetului responsabil cu elaborarea proiectului din cadrul Ministerului Justiției, a declarat că scopul acestor modificări legislative este de a proteja instituția căsătoriei și că actele sexuale de dinaintea căsătoriei şi cele din afara căsătoriei nu vor putea fi semnalate decât de consort, părinți sau copii. În cazul încălcării acestor prevederi legale, pedepsele sunt de 1 an de închisoare în cazul sexului în afara căsătoriei și 6 luni în cazul concubinajului.

Vestea adoptării acestei legi stârnește îngrijorări în întreaga lume. Pe lângă criticile vizând încălcarea democrației, se ia în calcul și riscul la care ar putea fi supuși turiștii care vizitează Indonezia. Spre exemplu, turiștii care vizitează Bali ar putea fi pedepsiți cu închisoarea dacă ar întreține relații sexuale cu localnici și ar fi reclamați poliției.

Ca urmare a acestor modificări legislative, au avut loc proteste în Indonezia, noul cod penal menținând interzicerea avortului și adăugând alte interdicții precum promovarea contracepției, blasfemia religioasă și interdicția de a insulta președintele, vicepreședintele și instituțiile statului. Potrivit protestatarilor și apărătorilor drepturilor omului, noile amendamente arată o clară direcție spre fundamentalism, Indonezia fiind până de curând apreciată pentru toleranța religioasă, laicitatea fiind prevăzută în Constituție.   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *