„Ardealul e și al ungurilor!”  Scandal în Parlament cu ocazia celebrării Zilei Naționale a României

Luni, 28 noiembrie, în cadrul ședinței solemne a Camerei Deputaților și Senatului consacrată sărbătoririi Zilei Naţionale a României, deputatul UDMR Csoma Botond a făcut o serie de declarații care au stârnit reacțiile violente ale Dianei Șoșoacă, aceasta provocând un scandal monstru, reușind să acopere cu țipetele ei vocea la microfon a deputatului UDMR.

Liderii politici și religioși ai românilor ardeleni știau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc ci și unguresc, săsesc și evreiesc. Și acest lucru s-a reflectat și în textul declarației de la Alba Iulia. Mulți dintre acești lideri care contribuiseră la realizarea Unirii au murit în anii 50 în temnițele comuniste dar ne-au lăsat moștenire o declarație” a declarat deputatul UDMR. Senatoarea Diana Șoșoacă a reacționat cu țipete, acuzându-l pe deputat de înaltă trădare, de faptul că este antiromân, strigând ca acesta să își ceară scuze de la poporul român și să părăsească imediat sala. Deputatul UDMR si-a continuat discursul, moment în care Diana Șoșoacă, senatorii şi deputații AUR au ieşit din sala de plen, liderul George Simion transmițând ulterior că a asistat la „declaraţii şovine” ale unui UDMR „ţinut în braţe de actuala coaliţie” și că „nu ni s-a dat cuvântul ca să dăm replica la mizeriile spuse”.

Ca urmare a scandalului iscat în Parlament, ministrul Culturii Lucian Romaşcanu a reacționat printr-o postare publicată pe Facebook, declarând următoarele:

 „Între discursurile parlamentarilor, încărcate de patriotism dar şi de date istorice, unul discordant l-a avut, din păcate, un parlamentar al UDMR, deputatul Csoma Botond. Fiind un răspuns „la cald”, mă rezum acum doar la câteva idei:

– Transilvania este istoric a românilor, unde, într-adevăr, au trăit şi trăiesc şi unguri şi saşi şi evrei.

– declaraţia de la Alba Iulia a fost şi este o promisiune respectată a statului român.

– România este citată drept un serios exemplu de bune practici în privinţa tratamentului minorităţilor, inclusiv a celei maghiare: reprezentare în parlament, prezenţă în aproape toate guvernele post-decembriste, învăţământ de toate gradele în limba maternă etc. etc.

România şi românii trebuie să fie respectaţi şi apreciaţi pentru toate cele menţionate!

Nimeni nu ar trebui sa aibă motive sau interes să joace o carte periculoasă care a dovedit, istoric, un potenţial distructiv major

 Printre cei invitați invitați la această ședință întrunită cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României s-au aflat Patriarhul Daniel, fostul președinte Emil Constantinescu, premierul Nicolae Ciucă și alți oficiali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *