„Rușii violează copii în fața părinților”. Violurile și agresiunile sexuale folosite ca strategie de război

Pramila Patten, reprezentant special al Secretarului General al ONU privind violența sexuală în conflicte a declarat într-un interviu oferit publicației franceze Le Monde că armata rusă a comis în Ucraina violuri și alte agresiuni sexuale în mod sistematic, dând dovadă de brutalitate și cruzimi extreme, aceasta adăgând că că investigațiile concrete ale ONU au arătat că armata rusă folosește această strategie militară în scopul dezumanizării victimelor și terorizării populației.

Oficialul ONU a declarat că nu se cunosc date exacte ale victimelor violurilor, datele confirmate considerate a fi doar vârful icebergului având în vedere că „Violul, o armă biologică, psihologică, cu explozii multiple, are această singularitate de a se aseamănă cu crima perfectă întrucât este cea mai puțin raportată și, prin urmare, cea mai puțin condamnată.” Pe lângă frica de represalii pe care victimele violurilor o resimt, acestea nu au cui să raporteze aceste atrocități, într-o țară aflată în haos, cu clădirile instituțiilor judiciare demolate.

Rușii violează copii în fața părinților și femei în fața soților. Reprezentanta ONU citează câteva exemple ale atrocităților comise de armata rusă, prezentate în Raportul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului:  „În regiunea Kiev, doi soldați ruși au intrat astfel în casa în care locuia un cuplu și fetița lor de 4 ani, au violat-o pe tânăra soție, și au forțat soțul să urmărească scena înainte de a-l bate, a-l tortura, pentru a-l obliga să facă sex cu soția lui in fata ochilor lor, în timp ce fetița plângea în altă cameră. Mai târziu, cuvintele copilului către mama lui sugerează că ea însăși a suferit abuz sexual. La Kiev, am cunoscut-o pe mama unui băiat de 11 ani care fusese violat în fața părinților săi. Ca să nu mai vorbim de acei refugiați ucraineni pe care i-am întâlnit la Varșovia, care s-au întors cu spatele când a apărut expresia violență sexuală, traumatizați și incapabili să vorbească.”

Această realitate a războiului care se desfășoară la granița tării noastre, a fost denunțată și de Olena Zelenska, Prima Doamnă a Ucrainei, aceasta adresându-se liderilor lumii în cadrul unei conferințe la Londra, solicitându-le un răspuns global în sprijinul victimelor abuzurilor sexuale comise de armata rusă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *