Acțiune de igienizare în rezervația naturală Izvorul Albastru al Izei din Săcel. Ce pericole sunt în zona?
Pe raza teritorială a comunei Săcel din Județul Maramureș se află unul din cele mai frumoase obiective de interes turistic respectiv rezervația naturală Izvorul Albastru al Izei. Conform Legii Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000(privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – arii protejate), această rezervație se întinde pe o suprafață de 100 hectare având statutul de arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN.
Conform publicației romaniaroute.ro, scopul administrării rezervației este de a conserva habitatele naturale ale florei si faunei sălbatice și de a urmări dezvoltarea durabila a zonei. Apele intrate în subteran în peștera Izei, care se afla la sud de vârful Bătrâna din rezervația Peștera Izei, reapar la suprafață ca izvor de o rara frumusețe, astfel luând ființă Izvorul Albastru al Izei. Izvorul Albastru al Izei este o rezervație aflată la poalele muntelui Bătrâna din nord-vestul Munților Rodnei, într-o frumoasă pădure de brad la care se ajunge pe un drum forestier până la cabanele silvice. Acest izvor de apa cu debit intermitent este dependent de un circuit carstic (peștera Iza cu lungimea de 2440 de metri).
Din păcate în ultima vreme acțiunile vizitatorilor lipsite de spirit civic precum și ale autorităților locale au transformat zona într-un paradis kitschos încununat de gunoaie. În ultima vreme cititorii ne-au trimis mai multe fotografii cu munții de gunoaie lăsate în urmă de cei care după ce și-au umplut burțile nu au găsit timp să le transporte în locuri special amenajate.
Viziunea îngustă a primarului comunei Săcel de a construi o roată alimentată cu apă din Izvorul Izei a distrus acest peisaj sălbatic al naturii. Ca să fie tabloul complet după ce s-a lăudat cu această reușită glorioasă a lăsat-o de izbeliște creând o imagine dezolantă. Această investiție fără rost a fost finanțată din bugetul Primăriei Săcel. Pe lângă prost gust, această construcție prezintă un real pericol pentru vizitatorii care vin în zona pentru a se bucura de natură.
După ce treci de roata din lemn aflată în paragină, printre gunoaie te îndrepți spre Izvorul Albastru al Izei unde vei fi întâmpinat de o punte de lemn ruptă de câțiva ani. Ca o ironie a sorții comuna Săcel deține în proprietate câteva mii de hectare de pădure pe care o exploatează într-un mod netransparent.
Pentru a ajunge la foișorul amenajat în zonă este necesar să treci peste un pod găurit prezentând un pericol real pentru trecători.
De curând, viceprimarul comunei Săcel, Teodor Grad , consilierii locali Radu Ioan Bizău, Ștefan Bizău, Vasile Danci și Tulean Adam Ioan împreună cu beneficiarii de ajutor social au desfășurat o acțiune de igienizare a zonei și au promis că vor reface podul de la izvor.
„Ecologizare Iza Izvor împreună cu cei de la Legea 416-„Curățenia păstrată, sănătate curată!”. Am fost susținuți și de consilierii locali : Bizau Radu Ioan, Bizau Ștefan, Danci Vasile, Tulean Adam Ioan. Săptămâna viitoare continuam ecologizarea pe raul Iza. Fiți responsabili, păstrați curățenia!” a scris pe Facebook Teodor Grad, viceprimarul comunei Săcel.
Și consilierul local Bizău Radu Ioan a luat poziție cu privire la această situație.
1 thought on “Acțiune de igienizare în rezervația naturală Izvorul Albastru al Izei din Săcel. Ce pericole sunt în zona?”