ATENȚIE LA FRAUDELE INFORMATICE! NU TE LĂSA PĂCĂLIT!

Baia Mare, 14 mai 2024 – Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș avertizează cetățenii asupra riscurilor crescute de înșelăciuni în mediul online, după un caz recent în care o femeie în vârstă de 72 de ani a fost victima unei fraude informatice, pierzând peste 36.000 de euro.

Ieri, 13 mai, la sediul Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș s-a prezentat o femeie care a raportat că a fost înșelată online. Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au demarat imediat verificările și au descoperit că femeia, în încercarea de a obține un împrumut pentru a nu pierde dobânda depozitelor sale, a dat crezare mesajelor primite de la o persoană care pretindea a fi expert financiar. Aceasta a fost indusă în eroare să instaleze o aplicație de control la distanță pe telefonul mobil, care a permis infractorului să desființeze trei depozite bancare, provocându-i un prejudiciu de aproximativ 36.500 euro.

În ultima perioadă, numărul sesizărilor referitoare la înșelăciunile online a crescut semnificativ. Internetul este inundat de oferte false care promit câștiguri rapide și substanțiale, folosind în mod nelegitim imagini ale unor personalități cunoscute și companii de renume pentru a induce utilizatorii în eroare.

Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale atrag atenția asupra unor măsuri de precauție esențiale:

  • Nu dați curs anunțurilor referitoare la realizarea de investiții, achiziție de acțiuni sau criptomonede prezente pe rețelele de socializare!
  • Nu instalați aplicații care oferă acces de la distanță unei terțe persoane la smartphone-ul personal!
  • Nu instalați aplicații recomandate de terțe persoane pentru realizarea unor investiții de capital!
  • Verificați veridicitatea datelor prezentate: de regulă, entitățile bancare și companiile consacrate din România nu postează anunțuri de investiții pe rețelele de socializare!
  • Dacă aveți suspiciuni în privința acestor anunțuri, sesizați imediat Poliția!

Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș îndeamnă cetățenii să fie vigilenți și să ia măsuri de protecție pentru a evita să devină victime ale infracțiunilor informatice. Pentru mai multe informații și sfaturi, cetățenii sunt încurajați să contacteze poliția sau să viziteze site-ul oficial al instituției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *