Salvarea patrimoniului: Restaurarea Castelului de la Pribilești, Maramureș

Într-o mișcare dedicată protejării și promovării bogăției culturale a Maramureșului, se pregătește restaurarea și readucerea la viață a Castelului Teleki din Pribilești. După ani de abandon, acest simbol al istoriei locale va fi adus înapoi la viață, marcând un pas important în conservarea patrimoniului cultural și istoric al regiunii.

Castelul a fost lăsat în paragină în ultimele decenii, în timp ce administrațiile locale nu au acordat atenția cuvenită acestui important monument al istoriei maramureșene. Cu toate acestea, actuala administrație se angajează ferm să protejeze și să pună în valoare moștenirea lăsată de strămoși, recunoscând potențialul castelului de a contribui la dezvoltarea turistică a regiunii.

În această săptămână, s-a avut discuții cu proprietarii terenurilor din zonă, care au fost de acord să fie expropriați în beneficiul restaurării castelului. Prin includerea sa în circuitul turistic, castelul nu doar că va fi salvat de la uitare, dar va aduce și beneficii comunității locale, contribuind la creșterea economică și la promovarea identității culturale a Maramureșului.

Proiectul de restaurare a castelului a fost pregătit și depus spre finanțare prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027, cu o valoare a investițiilor de 12,4 milioane de euro. După finalizarea etapei de verificare, se estimează că contractarea lucrărilor va avea loc la sfârșitul lunii aprilie sau începutul lunii mai. Lansarea procedurii de achiziție și evaluarea ofertelor sunt programate pentru luna mai 2024, iar semnarea contractului de execuție este prevăzută pentru luna iulie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *