Protejați-vă sănătatea în sărbători: DSVSA Maramureș impune măsuri riguroase pentru siguranța consumului de carne de porc

Intrând în sezonul sărbătorilor de iarnă, DSVSA Maramureș aduce în atenție necesitatea efectuării examenului trichineloscopic pentru carnea de porc destinată consumului. Această măsură esențială de siguranță alimentară este cu atât mai importantă în contextul în care multe gospodării din regiune sacrifică porci pentru prepararea tradițională a alimentelor de sărbătoare.

Conform regulilor stabilite, carnea și preparatele din carne obținute în gospodării sunt exclusiv pentru consumul familial, interzicându-se comercializarea acestora. Se subliniază importanța sacrificării numai a animalelor sănătoase, fără semne de boală, și necesitatea efectuării examenului trichineloscopic de către un medic veterinar, înainte de consum. În cazul depistării parazitului Trichinella Spiralis, toată carnea trebuie distrusă, dar proprietarul animalului poate primi despăgubiri, cu condiția identificării corecte a animalului și a înregistrării acestuia în baza națională de date.

Pentru porcii sacrificați în alte localități, se recomandă contactarea medicului veterinar local pentru obținerea unui buletin de examinare care să confirme absența trichinelei și siguranța cărnii pentru consum. Examinările trichineloscopice se efectuează la medici veterinari și în cadrul Circumscripțiilor Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din județul Maramureș, în orașe precum Baia Mare, Baia Sprie, Borșa și altele. Costul examenului trichineloscopic este stabilit la 28,56 lei. De asemenea, se avertizează cetățenii să evite achiziționarea cărnii și a preparatelor din carne din locații neautorizate sau de la persoane necunoscute.

Conștientizând importanța tradițiilor culinare în perioada sărbătorilor de iarnă, ANSVSA subliniază necesitatea respectării măsurilor de siguranță alimentară pentru a proteja sănătatea consumatorilor. Examenul trichineloscopic nu este doar o formalitate, ci o precauție esențială în prevenirea riscurilor de sănătate publică asociate cu consumul de carne de porc neexpertizată. Ne angajăm să asigurăm accesul facil la serviciile de examinare trichineloscopică și încurajăm populația să respecte reglementările în vigoare pentru a se bucura de preparatele tradiționale în siguranță maximă. Sănătatea publică este o prioritate absolută pentru ANSVSA.” a declarat conducerea ANSVSA.

1 thought on “Protejați-vă sănătatea în sărbători: DSVSA Maramureș impune măsuri riguroase pentru siguranța consumului de carne de porc

  1. Măsurile impuse de DSVSA Maramureș pentru siguranța consumului de carne de porc în sărbători sunt esențiale pentru sănătatea publică. Este important să fim conștienți și să respectăm aceste reglementări pentru a ne proteja sănătatea și a ne bucura în siguranță de tradițiile culinare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *