Pe urmele petrolului din comuna Săcel. Fotografie cu o sonda din 1912
Zăcămintele de ţiţei din localitatea Săcel au fost descoperite iniţial în jurul anilor 1890, descoperirea fiind făcută de către un localnic. În 1899, vienezii Dietner şi Sorg Carol au început extracţia de petrol, primele premise pentru cercetări petrolifere fiind eliberate de către Guvernul Austro-Ungar. Zăcămintele de petrol din zona Săcel au mai fost exploatate şi în secolul 20, dar cu întreruperi. Cert este că acum s-au reluat căutările pentru “aurul negru”.
Depresiunea intramontană Maramureş, una dintre cele mai întinse din Carpaţi, formată prin scufundarea lentă a aripii flişului vestic şi pătrunderea transgresivă a mării miocene în care s-au depus sedimente tortonian-sarmaţiene, cantonează în subsolul hotarelor comunelor Săcel – Botiza şi al oraşelor Săliştea de Sus şi Dragomireşti, zăcăminte de ţiţei însoţite de gaze de sondă. Interesul pentru petrol a crescut din anul 1897, anul inventării motorului cu combustie internă. Documentele arhivistice din perioada 1860-1899, consemnează eliberarea pentru perimetrele de pe Valea Izei a cinci permise de cercetare (explorare) pentru smoală (petrol), din care trei din 1897 prin săparea de gropi sau băi de păcură, fântâni (puţuri) şi mai târziu foraje. Petrolul, cunoscut şi folosit din vremuri străvechi în Muntenia, Moldova, Maramureş, sub numele de păcură/ smoală/ dohod, la timpul respectiv era folosit la ungerea osiilor la căruţe, lampantul utilizat la început pentru iluminatul public, apoi cel casnic, cât şi pentru unele folosinţe medicale şi mai rar pentru motoare. Din Rapoartele Căpitănatului minier Baia Mare, rezultă că în anul 1905 perimetrele au fost concesionate Companiei Ungară de Petrol – Exploatările miniere de petrol Săcel şi Dragomireşti, având o extracţie de 1.000 kg care în anul 1915 ajunge la 20,02 t şi scade la 8,5 t în 1917. În anii 1914-1915 Compania a funcţionat cu capital englez şi ungar. Forajele şi apoi extracţia se realizau cu instalaţii de tip canadian acţionate de locomobilă (maşină cu abur) şi mai târziu cu motoare diesel. (Foto, 14 august 2016, Instalaţie similară, expusă în Grădina botanică a Universităţii din Alberta, Canada).
Vezi mai mult aici.
În anul 2014 reprezentanţii companiei Prospecţiuni SA au făcut o serie de cercetări la cererea celor de la Brent Oil.
La acel moment reprezentanții firmei declarau„ Echipa noastră a început activitatea în luna octombrie, prima etapă fiind cea de notificare a autorităţilor şi contactare a proprietarilor terenurilor incluse în perimetrul proiectului. Estimăm ca proiectul să dureze aproximativ 2 luni, însă acest termen poate fi influenţat de diverşi factori, precum condiţiile meteo. În acest moment, echipa Prospecţiuni din Maramureş este formată din 150 de persoane. În funcţie de evoluţia proiectului, este posibil să creştem până la 200 de persoane.
Desfăşurăm un proiect de achiziţie de date geofizice, ca parte a programului clientului nostru (Brent Oil) de explorare a resurselor de hidrocarburi convenţionale. Nu derulăm servicii de explorare pentru identificarea gazelor de şist în judeţul Maramureş”,
Aceştia susţin că explorarea presupune mai multe etape, dintre care achiziţia de date geofizice este doar primul pas. “Activitatea noastră poate fi explicată cel mai bine ca fiind o “ecografie a pământului”, o imagine a structurii interioare a solului. Datele obţinute în urma acestei „ecografii” sunt predate apoi clientului, pentru a continua următoarele etape ale explorării. La finalul oricărei lucrări, echipele noastre semnează un acord de încheiere a proiectului cu primăriile vizate/reprezentanţii poliţiei, strâng toate materialele folosite şi le mulţumesc localnicilor pentru ajutorul acordat”, au mai precizat reprezentanţii firmei Prospecţiuni SA.
De menţionat faptul că Brent Oil CO a obţinut acordul de concesiune de dezvoltare-exploatare petrolieră în perimetrul de la Săcel, pe vreamea când Premier al României era Călin Popescu Tăriceanu, adică în anul 2008.
dobandite ajuta la efectuarea unor previziuni privind existenta unor culoare, adancime, lateralitate, ceea ce pe parcursul ultimilor ani au permis descoperirea unor zacaminte majore de petrol in lume”
Este minunat sa vedem ca aceasta descoperire de petrol din localitatea Sacel devine din ce in ce mai populara, contribuind la dezvoltarea economica si sociala a Maramuresului. Speram sa vedem ca acest domeniu va fi procesat in siguranta si eficient pentru a obtine cat mai multe foloase reale.
Ceea ce se intampla la Sacel este, in mare parte, istoria petrolului in Romania, facand parte din isoria petrolului european. Descoperirea de petrol si gaze naturale in demersul sau spre industrializare a avut un rol cheie in dezvoltarea noastra economica. Este fascinant sa vedem cum cei de la Sacel au reusit sa valorifice resursele detinute, trezindu-ne curiozitatea asupra ceea ce alta zacaminte are de oferit pe aceasta parte de tara.