VIDEO. Operațiune de salvare contra cronometru a unor refugiați ucraineni din zona muntoasă a localității Poienile de sub Munte

Alarma a fost dată la SPJ Salvamont Maramureș când 4 cetățeni ucraineni, 3 bărbați și o femeie cu vârste intre 30 și 32 ani au trecut miercuri dimineața frontiera din Ucraina spre Romania blocând-se/ rătăcind-se din cauza condițiilor meteo și a terenului extrem de dificil în partea muntoasa a zonei Poienile de Sub Munte, jud Maramureș.

Nu s-a putut comunica cu cei 4 dar apelanta care a sunat la 112 în seara zilei de 7 decembrie și care a ținut legătura cu un aparținător al celor 4, a transmis că una dintre persoane nu mai comunica iar ceilalți se plâng ca le e foarte frig și imploră să fie ajutați.

În zona identificată altitudinea este de peste 1600 metri, a nins în ultimele zile, zăpadă este aproximativ de 60-80 cm, iar traseul pana în locul în care au fost confirmate telefonic de către apelanta coordonatele celor 4 este de aproximativ 7-8 ore de mers cu echipamentele din dotare.

Conform SPJ Salvamont Maramureș, „echipa de prim răspuns este formată din 6 salvatori montani echipați pentru condiții de iarna s-a deplasat cu autospeciala din dotare pana unde este acces urmând ca ulterior sa pornească pe munte pe un traseu extrem de dificil și ca relief și ca timp de parcurs.

O alta echipa a SPJ Salvamont Maramureș formata din încă 6 salvatori montani se pregătește sa pornească ca suport al primei echipe, ultimii urmând sa se poziționeze în locul în care prima echipa va lasă autospeciala de intervenție pentru a urca pe munte iar de acolo vor încerca sa stabilească comunicații cu prima echipa pentru extragerea celor 4 cetățeni ucraineni din munte în noaptea asta.

Din păcate în zona nu exista semnal telefonic deloc iar zona datorita reliefului ne oferă un semnal slab și pe stațiile pe care le avem în dotare.”

După câteva ore de la apelul către autorități Salvamont Maramureș a transmis faptul că „Cei 4 au reușit sa facă un foc mic dar suficient pe moment cat sa se poată încălzi, ascultând astfel sfaturile salvatorilor montani transmise prin apelanta care la rândul ei a contactat una din rudele rătăciților, aceasta fiind persoana care reușește sa tina legătura cu cei rătăciți și sa le ridice moralul transmițând-le ca echipele de salvare sunt în drum spre ei pentru a-i salva.

Datorita focului au putut fi observați cu drona din dotarea Politiei de Frontiera Maramureș , prezenta la acțiune la de căutare- salvare cu echipaje terestre. Colegii de la Politia de Frontiera au comunicat salvatorilor montani faptul ca cei 4 si-au schimbat puțin locația, oferindu-ne noile coordonate fapt care cu siguranța ii va ajuta pe salvatori în a-i găsi mai ușor.

Prima echipa a salvatorilor montani a făcut joncțiunea cu echipa Politiei de Frontiera și urca spre locația transmisa.”

După mai bine de 6 ore salvatorii au ajuns la cele 4 persoane.

Conform relatării de la fața locului, una dintre ele este inconștientă având o hipotermie severă ,o alta e în hipotermie avansata dar este conștienta iar celelalte doua persoane sunt relativ în regula. în acest moment salvatorii montani organizează acțiunea de extragere și coborâre a celor 4 din vârful muntelui pana la baza acolo unde echipajele medicale ii vor prelua pe cei 4 ucraineni.

Salvamontiștii susțin că „Dacă urcarea pana la victime le-a luat salvatorilor montam aproximativ 6 ore și jumătate, coborârea , datorita stratului gros de zăpadă (in unele locuri depășește 80 cm) va fi îngreunata dar se va face intra-un timp mai scurt…”

Într-un final, cei patru ucraineni au fost coborâți și predați echipajelor medicale de pe ambulantele venite în sprijin. 3 dintre ei conștienți iar unul inconștient (căruia i s-a făcut protocolul de resuscitare). Misiune încheiata după 9 ore în condiții extreme.

Salvatorii montani ai SPJ Salvamont Maramureș împreuna cu reprezentanții Poliției de Frontiera Maramureș se vor retrage din dispozitiv.

La finalul operațiunii SPJ Salvamont Maramureș a transmis următorul mesaj:„ Mulțumim colegilor de la Politia de Frontiera pentru sprijinul acordat, mulțumim colegilor de la ISU Maramureș pentru suport pe toata durata acțiunii de căutare- salvare și de asemenea mulțumim echipajelor medicale sosite pentru a acorda asistenta medicala specializata.”

Sursa: autorități publice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *