Peste 170 mc de material lemnos confiscat în acest week-end de polițiștii maramureșeni

Polițiștii Serviciului de Ordine Publică au desfășurat o acțiune pe linia prevenirii şi combaterii faptelor ilegale din domeniul silvic.

Activitățile au vizat modul în care se respectă normele referitoare la exploatarea, prelucrarea, transportul, depozitarea și comercializarea materialelor lemnoase, de către operatorii economici din domeniu și transportatorii de astfel de materiale

În cadrul acțiunii au fost verificate 285 de autovehicule, din care 24 transporturi de materiale lemnoase.

Pentru neregulile constatate polițiștii au aplicat 54 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de peste 35.000 de lei. Ca măsură complementară s-a dispus confiscarea a 152,7 mc de material lemnos (faptic- 4.61 mc, valoric – 148.09 mc) în valoare totală de peste 28.000 de lei.

Sub coordonarea Serviciului de Ordine Publică au acționat lucrători din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Maramureș, organe silvice din cadrul Directiei Silvice Maramureș și din cadrul Gărzii Forestiere Cluj.

Totodată, sâmbătă, 27 februarie, ora 09.29, polițiștii Secției 7 Suciu de Sus au fost sesizați prin S.N.U.A.U. 112 cu privire la faptul că în locul numit Clompoș Săcătura, de pe raza localității Suciu de Sus a fost tăiat și sustras material lemons.

La fața locului au fost solicitați tehnicianul criminalist din cadrul oraşului Târgu Lăpuş şi patru lucrători silvici din cadrul Ocolului Silvic Groșii Țibleșului, care au identificat 55 de cioate de esenţă fag, tăiate şi sustrase ilegal, cauzându-se un prejuduciu de peste 9.400 de lei. Totodată, de la faţa locului au fost ridicați în vederea confiscării peste 14 mc de material lemnos de esenţă fag, în valoare de peste  2.300 de lei, aceștia fiind predați organelor silvice din cadrul Ocolului Silvic Groşii Ţibleşului.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tăiere ilegală de arbori și furt de arbori.

Polițiștii Postului de Poliție Comunal Băiuț au desfășurat o acţiune privind prevenirea şi combaterea transportului ilegal de material lemnos şi exploatarea masei lemnoase.

Cu această ocazie au fost depistați 7,20 mc. lemn de foc esență fag, fasonat la 1 m lungime, depozitat în apropierea unei locuințe din Strâmtura.

În urma verificărilor efectuate a fost identificat proprietarul materialului lemnos ca fiind un bărbat de 39 de ani, care a relatat faptul că materialul lemnos îi aparține, dar nu deține nici un document de proveniență.

Bărbatul a fost sancționat contravențional conform Legii 171/2010 cu 3.000 de lei, iar materialul lemnos, în valoare de 1.180 de lei a fost confiscat și dat în custodie organelor silvice din cadrul Ocolului Silvic Strâmbu Băiuț.

În continuare se vor efectua verificări cu privire la stabilirea cu exactitate a provenienței masei lemnoase și luarea măsurilor legale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *