ANCHETĂ – Cum se sifonează banii contribuabililor la primăria Săcel

Ziarul maramureșean.ro începe seria de investigații privind modul în care sunt cheltuiți banii publici de către autoritățile locale. Astăzi vă prezentăm o anchetă cu iz penal în care vă arătăm cum banii din visteria primăriei Săcel sunt cheltuiți după bunul plac, fără justificare legală.
Astfel conform celor menționate în documentele unei instituții cu atribuții de control s-a constat faptul că în anul 2019, ca urmare verificării legalității și realității plăților efectuate prin casieria entității, aprovizionarea și decontarea nelegală, a unor bunuri a căror necesitate nu poate fi justificată și care exced cadrului legal neavând legătură cu scopul și obiectul de activitate al entității auditate, în sumă de 11.019 lei, la care se adaugă majorări de întârziere aferente de 1.024 lei, total 12.043 lei.
Ce reprezintă aceste plăți nelegale?
Aceste achiziții, constau în piese de schimb și materiale consumabile pentru diferite sortimente de drujbe, fiind achiziționate de la o societate de profil cu punct de lucru în comuna Săcel. Din investigațiile efectuate a rezultat că primăria Săcel are în dotare o singură drujbă. Da, ați înțeles bine, PIESE DE 11.019 LEI PENTRU O SINGURĂ DRUJBĂ, în contextul în care, cea mai scumpă drujbă într-un magazin de profil costă aproximativ 3.000 lei. Mai mult, plățile s-au efectuat prin registrul de casă (adică bani cash luați din casieria primăriei) și nu au mai fost atașate dispoziții de plată, vizate de contabilă și aprobate de primar sau de viceprimar. Sumele plătite, au fost înscrise în niște referate având atașate facturile emise de furnizor fără a purta semnătura de primire a vreunei persoane din primărie, iar apoi au fost decontate către domnul viceprimar, Grad Toader.
Ce s-au întâmplat cu acele piese?
Pentru piesele achiziționate nu există documente care să justifice intrarea bunurilor în gestiune, respectiv note de recepție și constatare de diferențe, nu există referate de necesitate și note de fundamentare care să ateste oportunitatea și necesitatea bunurilor pentru activitatea entității.
Practic s-a constat că nu a fost îndeplinită obligația legală și nu s-a putut verifica și confirma realitatea și corectitudinea documentelor care au stat la baza plății pieselor pentru drujbă.
Prin răspunsurile date de către Dologa Gavrilă, primarul comunei Săcel, acesta nu a putut justifica legalitatea achiziționării și plății unei cantități de piese de schimb și materiale consumabile mai mari decât necesitățile entității. Conform legii, sumele cheltuite nelegal trebuie recuperate.
Codul penal definește deturnarea de fonduri ca „Schimbarea destinației fondurilor bănești ori a resurselor materiale alocate unei autorități publice sau instituții publice, fără respectarea prevederilor legale”, acestă infracțiune fiind pedepsită cu închisoarea de la unu la 5 ani. În această situație organele de anchetă penală vor putea răspunde la următoarele întrebări:
S-au achiziționat, cu adevărat, acele piese?
Dacă da, atunci cine a beneficiat de acele piese pentru drujbă?
Așteptăm un drept la replică și documente justificative din partea primăriei la adresa de email maramuresean.ro@gmail.com sau contact@maramuresean.ro.

Fiți cu ochii pe noi, vă pregătim noi anchete.