Zetea face apel către partidele politice din Maramureș în vederea semnării „Pactului pentru sănătatea Maramureșului”
În contextul pandemiei generate de COVID-19, Gabriel Zetea, fost președinte al Consiliului Județean și candidat pentru camera deputaților, arată că este nevoie de o mai mare aplecare a politicienilor pentru problemele din sănătate. Vă amintim că până în acest moment, în județul Maramureș, sunt aproape 8.000 de persoane infectate cu SARS-CoV-2, peste 250 au decedat, doar puțin peste 2.100 sunt vindecați, aproape 300 de maramureșeni sunt internați în spital și mai mult de 15 se află în stare gravă, în ATI.
Pe lângă ”Pactul pentru sănătatea Maramureșului”, consilierii județeni ai PSD Maramureș, la propunerea secretarului executiv al PSD Maramureș, Cosmin Butuza, au inițiat proiectul ”Donează plasmă, salvează vieți!”.
Gabriel Zetea susține : “Maramureșenii au atins punctul ZERO al toleranței, iar criza economică care dublează criza sanitară este una fără precedent. Pentru a reporni economia devastată și vlăguită a Maramureșului, pentru a reda maramureșenilor șansa la o viață normală, pentru a depăși aceste momente cumplite care ne revoltă pe toți până în cele mai ascunse unghere ale sufletului este momentul să dăm dovadă de UNITATE!
Să renunțăm la vrajbă, la atacuri politice, la acuzații, să lăsăm deoparte câștigurile electorale și imaginea politică și să ne concentrăm spre ceea ce așteaptă cetățenii de la noi: NORMALITATE. Avem datoria morală să redăm maramureșenilor dreptul la o viață normală, la siguranța zilei de mâine, dreptul la SĂNĂTATE.
În această bătălie care se duce între partidele politice, cei care au cel mai mult de pierdut sunt maramureșenii care și-au pus speranțele în fiecare dintre noi. Privim neputincioși cum medicii și asistenții noștri cad istoviți de oboseală în lupta cu pandemia de COVID-19. Sistemul de sănătate, și așa subfinanțat și cu lipsă acută de personal rezistă tot mai greu cu oamenii puțini rămași pe baricade, în timp ce colegii lor sunt carantinați în urma infectării cu noul coronavirus, iar unii chiar pierd definitiv lupta cu virusul.”
Ce presupune acest pact?
„Pactul pentru sănătatea Maramureșului” conține cinci măsuri esențiale:
1. Menținerea depolitizării sistemului sanitar, așa cum a fost în ultimii patru ani de zile. Să avem în fruntea spitalelor doar manageri performanți, care au dovedit și dovedesc constant că ȘTIU și POT să facă un management de calitate.
2. Finanțarea continuă a sistemului sanitar, la fel ca în ultimii ani, când spitalele în subordinea Consiliului Județean Maramureș au beneficiat de finanțări substanțiale. Pentru ca sistemul de sănătate să fie unul performant este NECESAR să alocăm fonduri pentru achiziția de aparatură medicală, pentru investiția în reabilitarea secțiilor medicale, pentru echipamentele de protecție ale ”salvatorilor de vieți”.
3. Management integrat al spitalelor. Spitalul Judeţean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, alături de Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare sunt unitățile medicale de elită ale județului. Avem însă spitale și în Sighetu Marmației, Cavnic, Vișeu de Sus, Borșa și Târgu Lăpuș, iar prin colaborare și un management integrat putem gestiona mai bine partea de sănătate, putem găsi modalităţi de a obţine finanţări mai mari de la CAS, putem oferi mai mulţi bani managerilor spitalelor pentru a face investiţii, putem oferi servicii de calitate crescută maramureşenilor.
4. Susținerea tuturor amendamentelor pentru buget, în Parlamentul României, de către toți parlamentarii Maramureșului, fără a ține cont de ordinele transmise de conducerile centrale ale partidelor. Banii pe care putem să îi aducem în Maramureș, TREBUIE să ajungă în Maramureș prin votul nostru, al tuturor!
5. Colaborarea loială între autoritățile centrale și locale, indiferent de culoarea politică a decidenților. Doar prin înțelegere și dorința comună de a veni în sprijinul fiecărui maramureșean vom reuși să oferim județului nostru ȘANSA pe care o merită cu adevărat.