Trichineloza. Simptome. Ce spune DSVA Maramureș despre examenul trichineloscopic? DOCUMENT
Trichineloza sau trichinoza este o zoonoză produsă de un parazit nematod vivipar din genul Trichinella, ce are drept gazdă animalele domestice sau sălbatice, porc domestic, mistret, calul, ursul, foca, câinele și pisica. Omul se infestează prin consumul de carne crudă, sau insuficient preparată termic și care conține larvele infestante sau consum de carne fără analiza de laborator. Boala este tratabilă, dar intervenția tardivă poate fi nefastă, prin instalarea unor sechele permanente. Infestarea speciilor gazdă cu Trichinella spp. nu produce semne clinice animalelor parazitate, prin urmare, animalele nu manifestă semne clinice.
Descarcă Manual operațional aplicabil în cazul confirmării Trichinella spp. la animale întocmit de către ANSVSA.
Infestarea este posibilă prin nerespectarea unor condiții de biosecuritate generală în exploatațiile de orice tip cu suine, prin ingerarea de către speciile de animale domestice sau sălbatice de carne, subproduse sau chiar de rozătoare infestate. Infecția cu paraziții care produc trichineloză poate fi tratată medicamentos. Este importantă mai ales prevenția acestei boli.
Trichineloză. Simptome
Simptomele abdominale pot apărea la 1-2 zile de la infecție. Alte simptome încep de obicei la 2-8 săptămâni de la îmbolnăvire. Gravitatea simptomelor depinde de obicei de numărul de larve care au ajuns în organism prin intermediul cărnii infestate.
Cazurile ușoare de trichineloză – cele în care doar un mic număr de paraziți ajung în corp – pot să nu producă simptome. Acestea pot apărea atunci când numărul de paraziți este mare și, uneori, se agravează o dată ce parazitul călătorește prin corp.
Simptome inițiale:
- diaree
- dureri abdominale
- oboseală
- greață
- vomismente
La o săptămână de la îmbolnăvire, larvele traversează pereții intestinali, ajung în fluxul sangvin și de acolo în mușchi sau în alte țesuturi. Simptomele pot fi:
- febră
- dureri de cap
- dureri musculare
- slăbiciune musculară
- sensibilitate la lumină
- conjunctivită
Trichineloză. Cauze
- consumul de carne infestată insuficient preparată termic
Trichineloză. Factori de risc
- gătirea insuficientă a cărnii
- consumul de carne de vânat sau de carne care nu a fost supusă analizelor obligatorii pentru comercializare; de aceea, trichineloza apare mai des în zonele rurale
Pregătirea pentru consultație
Notează-ți simptomele pe care le ai. Simptomele pot semăna cu cele ale altor boli. Este important să îi spui medicului cum te simți.
Notează-ți informațiile legate de eventualele afecțiuni de care suferă membrii familiei, care pot conta în evaluarea unor potențiale riscuri.
Fă o listă cu medicamentele pe care le iei, chiar dacă sunt vitaminte, suplimente eliberate fără rețetă.
Fii pregătit să povestești care sunt obiceiurile tale alimentare și regimul de viață.
Notează-ți întrebări pe care să i le adresezi medicului.
Pentru trichineloză sunt câteva întrebări de bază pe care trebuie să i le pui medicului tău:
Ce îmi provoacă aceste simptome?
Există și alte posibile cause pentru simptomele mele?
Ce analize și teste trebuie să fac?
Ce tratament îmi recomandați?
În cât timp voi începe să mă simt mai bine?
Dacă sufăr și de alte boli ar trebui să schimb tratamentul care îl urmez pentru ele?
Există vreun tratament alternativ pe care mi-l puteți recomanda?
Cum se stabilește diagnosticul?
- analize de sânge
- biopsie de țesut muscular
Tratament pentru trichineloză
Primul gest:
- prezintă-te la medic pentru stabilirea diagnosticului și recomandarea tratamentului adecvat pentru trichineloză
Sursa: DSP
Ce spune DSVSA cu privire la controale și la obligația efectuării examenului trichineloscopic:
Sursa: ANSVSA, DSP