Controale în mai multe ocoale silvice din Maramureș

Polițiștii maramureșeni au acționat pentru combaterea faptelor care constituie încălcări ale regimului silvic, prin controale în trafic pentru stabilirea legalității transportului de material lemnos și prin verificări în fondul forestier pentru identificarea tăierilor ilegale. Verificările au avut loc fie ca răspuns la sesizările primite, fie în cadrul unor planuri de acțiune proprii, împreună cu reprezentanți ai Direcției Silvice Maramureș.

Ieri, 26 octombrie, Poliția Orașului Vișeu de Sus a fost sesizată despre faptul că, în zona denumită “Ihoasa” de pe raza comunei Moisei, s-au tăiat și sustras mai mulți arbori de pe o proprietate privată. Lucrătorii de poliție din cadrul Poliției oraș Vișeu de Sus, împreună cu lucrătorii silvici din cadrul O.S. Vișeu de Sus și lucrători ai IJJ Maramureș-Secția Vișeu de Sus s-au deplasat la fața locului și au constatat faptul că cele sesizate se confirmă.

Cu ocazia cercetării la fața locului, s-a stabilit faptul că au fost tăiați și sustrași ilegal 75 de arbori de diferite esențe și specii, având un volum total de 244,94 mc, în valoare totală de 98.199 lei. Din totalul de arbori tăiați, 9 au fost găsiți la fața locului, aceștia având un volum total de 18,79 mc și o valoare totală de 6.667 de lei. Materialul lemnos găsit la fața locului a fost predat în custodie reprezentantului legal al persoanei vătămate.

Bănuit de comiterea faptei este un bărbat din Vișeu de Sus. În cauză se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de tăiere ilegală și furt de arbori, faptă prev. și ped de art.107 și art.109 din Legea nr. 46/2008.

În baza planului de acțiune întocmit de Secția 5 Poliție Rurală Ocna Șugatag, lucrătorii secției, împreună cu un reprezentant din cadrul Ocolului Silvic Mara au identificat, în urma unei patrulări, o cantitate de 7,2019 mc de material lemnos esență fag, lemn de foc, abandonat pe un isalz din extravilanul localității Văleni. Valoarea totală a prejudiciului este de 1173.9 lei, conform prețului pieței actual. Materialul lemnos a fost ridicat și predat în custodie către Scoala Gimnazială Călinești, în prezența administratorului școlii. Polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea stării de fapt.

Pe raza Secției 7 Poliție Rurală Suciu de Sus, în timp ce efectua serviciul de patrulare pe raza de competență, patrula intercomunală a oprit pentru control o autoutilitară care transporta material lemnos pe DC 19, pe raza comunei Groșii Țibleșului.

La solicitarea organelor de poliție conducătorul auto nu a putut prezenta documentele de proveniență a materialului lemnos transportat. S-a procedat la efectuarea măsurătorilor materialului lemnos rezultând cantitatea de 3,10 mc, specia fag (lemn de foc), în valoare de 505,3 lei. 

Având în vedere aspectele constate, conducătorul auto a fost sancționat contravențional, conform prevederilor art. 19, alin. (1), lit. b, din Legea 171/2010 cu amendă în valoare de 2.000 de lei, iar materialul lemnos a fost confiscat și predat organelor silvice din cadrul Ocolului Groșii Țibleșului.

Tot ieri, la ora 20.00, patrula Secției 6 Poliție Rurală Sarasău a oprit pentru control pe DN 19, în localitatea Sarasău, o autoutilitară care transporta material lemnos pentru foc. La volanul autovehiculului se afla un bărbat din comuna Rona de Sus.  

Cu ocazia controlului și verificarea în aplicația Sumal Control,  s-a stabilit că acesta transporta cantitatea de 5,3 mc lemn foc fag, molid, salcie, deținând documente legale pentru cantitatea de 0,42 mc material lemnos pentru foc, fapt stabilit împreună cu un reprezentant din cadrul Ocolului Silvic Sighet.

Conducătorul auto  a fost sancționat contravențional cu suma de 2000 de lei  iar cantitatea de 4,9 mc lemn foc a fost confiscată și dată in custodie lucrătorilor din cadrul Ocolului Silvic Sighet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *