Șeful Serviciului Criminalistic Maramureș, coautor la o nouă carte de specialitate:”INTERPRETAREA CRIMINALISTICĂ A URMELOR DE MUȘCĂTURĂ”

După ce în anul 2015, comisar șef de poliție Paul Chende, împreună cu dr. Gheorghe Pășescu, ambii experți criminaliști, lansau cartea ”Urmele armelor de foc”, o nouă carte de specialitate vede lumina tiparului, urmare a unei noi colaborări.

INTERPRETAREA CRIMINALISTICĂ A URMELOR DE MUȘCĂTURĂeste un proiect comun de cercetare a doi prieteni, șeful Serviciului Criminalistic,comisar șef de poliție Paul Chende și doctorul medic stomatolog Ionuț Dunca, care au depus, pe parcursul a câțiva ani, un efort susținut pentru a pune la îndemâna practicienilor în materie și oamenilor interesați să cunoască etapele examinării criminalistice, o carte care adună la un loc trei mari domenii ale științei: Criminalistică, Medicină Legală și Stomatologia.

Despre autori: Cu o activitate de peste 20 de ani în sfera Criminalisticii, comisar șef de poliție Paul Chende este expert criminalist autorizat în expertiza grafică și tehnică a documentelor, expertiza balistică a armelor și  a munițiilor, expertiza dactiloscopică a urmelor palmare și plantare și expertiza  traseologică a urmelor lăsate de ființe și obiecte. Doctorul medic stomatolog Ionuț Dunca este specialist în implantologie orală, cu o experiență vastă de 15 ani de activitate practică și zeci de pacienți care calcă zilnic pragul clinicii dentare pe care o conduce.

Abordând o manieră de scriere nepretențioasă și accesibilă, dar fără să facă rabat de la abordarea științifică, autorii au dorit să prezinte cititorilor aspectele importante care sunt necesare în interpretarea criminalistică a urmelor de mușcătură și etapele examinărilor criminalistice.

Certitudinea științifică este răspunsul așteptat din direcția criminalisticii, această ”regină” a muncii de investigații judiciare, iar încununarea Științelor Medicale conferă forță argumentativă rapoartelor de expertiză. Astfel, în acest demers în cunoaștere Odontologia criminalistică, Medicina legală și analiza câmpului infracțional alcătuiesc un triumvirat interpretativ sprijinit de date concrete.

Este evident faptul că dezvoltarea în plan social a speciei umane a redus drastic numărul cazurilor în care se întâlnesc urme de mușcături create  pe corpul altor persoane, acestea fiind asociate, de regulă, cu infracțiuni  violente, având conotații sexuale, instinctuale. Astfel, tocmai violența producerii acestui gen de fapte, cu impact major în societate, incumbă responsabililor cu gestionarea acestor cazuri necesitatea interpretării corecte, științifice a urmelor de mușcătură, în vederea identificării  autorilor și tragerii lor la răspundere penală”, precizează autorii în introducerea lucrării.

Conducerea Inspectoratului de Poliție al județului Maramureș apreciază preocuparea permanentă a colegului nostru, comisar șef de poliție Paul Chende, pentru perfecționarea pregătirii profesionale și îl felicită pentru efortul depus, de natură să contribuie la progresul imaginii instituției Poliției Române.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *