DEZASTRU ECOLOGIC. Poluare cu ape de mină pe râul Băița. VIDEO

Conform informațiilor puse la dispoziție de Apele Române, în râul Băița din județul Maramureș s-au scurs ape de mină neepurate.

O cantitate însemnată de apă acumulată din precipitațiile înregistrate în județul Maramureș în ultimele luni a ajuns din perimetrul minier Nistru prin galeria minieră Câmpurele în râul Băița. Galeria aparține societății Conversmin S.A.

Purtătorul de cuvând al SGA Someș-Tisa a declat: „În cursul dimineții, specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureș din cadrul Apele Române Someș-Tisa au prelevat probe de apă. Laboratorul de Calitate a Apei analizează la această oră indicatorii de calitate ai apei.”

Conform DIGI24, care citează un fost geolog la mina din Băița, poluarea se întâmplă din cauza lipsei de substanțe reactive, care să neutralizeze elementele toxice din apă.

Ioan Miclea, fost geolog la mină: „Apa curge din mină. Are plumb, zinc, cupru, aur, argint, mangan, fier, metale care-s în rocă. Sunt două stații de epurare. Degeaba îi amendezi, că nu au bani să cumpere atâta reactiv. Le trebuie var, fel de fel de reactiv”.

Vom reveni cu informații, în funcție de evoluția evenimentelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *