Cu cât se va scumpi energia electrică de la 1 ianuarie 2021?

Foto puterea24.ro

”Începând cu data de 1 ianuarie 2021 piaţa de energie electrică se liberalizează complet, furnizarea energiei electrice urmând a se realiza în regim concurenţial, inclusiv pentru categoria clienţilor casnici care au beneficiat în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2020 de tarife reglementate. Prin urmare, preţurile de furnizare la clienţii casnici nu mai sunt stabilite de către ANRE, acestea se formează în mod liber pe baza cererii şi a ofertei”, informează ANRE prin intermediul unui comunicat.

Un calcul simplu ne arată că urmare a propunerii Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei de a crește tarifele de distribuție, la un consum de 100 de KWh pe lună, factura va crește cu aproximativ 2 lei. La această scumpire se adaugă o a doua, venită din liberalizarea pieței energiei programată tot la 1 ianuarie, de cel puțin 4-5% din factura.

”Pentru a da posibilitatea clienţilor casnici care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate prin încheierea unor contracte concurenţiale, ANRE a impus obligaţii suplimentare furnizorilor de ultimă instanţă de a transmite clienţilor casnici informări care să cuprindă odată cu oferta pentru serviciul universal şi cel puţin o ofertă concurenţială, atât în cursul lunii decembrie 2020 cât şi în luna ianuarie 2021”, precizează ANRE.

Virgil Popescu, ministrul Energie, a declarat, luni, pentru Agerpres„Există piaţa concurenţială, care este mai ieftină decât piaţa universală şi există Hidroelectrica, care are un preţ mai mic de la 1 ianuarie. Oamenii ar trebui să se uite pe site-ul ANRE, la comparatorul de preţuri, şi să-şi aleagă oferta cea mai bună”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *