Ceramica de Săcel oferită în dar de Ziua Naţională pentru oficiali francezi

Ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu, a anunţat într-un mesaj publicat pe Facebook că a oferit de Ziua Naţională mai multor oficiali francezi obiecte din ceramică de Săcel, Maramureş.

Acesta a declarat: „Cu ocazia Zilei Naționale le-am oferit mai multor parteneri din Franța (oficiali, ambasadori, diplomați), câte un obiect de ceramică din România. Pentru că anul acesta am descoperit o ceramică din Maramureș, de pe Valea Izei, din comuna Săcel. Este de inspirație dacică, arsă într-un cuptor de tip roman care are 300 de ani, ultimul din Maramuresul istoric, după cum am aflat. Ornamentul e simplu, o linie vălurită, sau, în cazul farfuriilor, un soare care te privește de pe ceramică. Îi mulțumim meșterului care le-a făcut special pentru noi, de Ziua Nationala. După cum se vede în fotografiile pe care le-am primit azi dimineața de la câțiva oficiali din Franța, ceramica de Săcel a avut succes.”

Ceramica sau olăritul este cel mai vechi meșteșug păstrat prin tradiție de familie în comuna Săcel. La sfârșitul secolului XIX-lea aici lucrau peste 30 de olari, astăzi doar o singură familie mai păstrează această tradiție. Centrul de ceramică Săcel este unic în țară cu forme cu totul deosebite, având asemănare numai cu vechea ceramică dacică.

Accesând link-ul de mai jos puteți urmări fimul documentar – Unda Apei, despre meșterul olar Tanase Cocian-1997

https://www.facebook.com/BurnarIoanadmin/videos/847304345323164

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *