Care este stadiul proiectului „Conductă de transport gaze naturale pe direcția Sighetu Marmației – Vișeu de Sus – Borșa”?

În prezent în zona Maramureș istoric nu există conducte de alimentare cu gaze naturale. Pentru încălzirea locuințelor și prepararea hranei se folosesc lemne de foc, cărbuni și gaze lichefiate. Același tip de combustibil sunt folosiţi şi pentru încălzirea spaţiilor societăţilor comerciale şi a obiectivelor social culturale existente. Aceşti combustibili creează disconfort, poluează mediul şi contribuie la defrişarea pădurilor.

Conform notei de fundamentare a proietului de Hotărâre a Guvernului privind declararea proiectului de investiţii „Conductă de transport gaze naturale pe direcția Sighetu-Marmației – Vișeu de Sus – Borșa” ca proiect de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale, în condiţiile concurenţei cu societăţi similare din spatiul comunitar European, colectivităţile de oameni din mediul rural, se confruntă cu probleme sociale şi economice. Asigurarea tuturor utilităţilor în mediul rural, va duce la atragerea de noi investitori, crearea de noi locuri de muncă şi în consecinţă dezvoltarea economico – socială a judeţului.

Zona Maramureș istoric o zonă axată pe turism beneficiază de locuri de cazare în hoteluri de 2, 3 și 4 stele, precum și o variată reţea de pensiuni turistice şi agroturistice, baze de tratament și săli de sport pentru medicina recuperatorie;

O completare a multiplelor ramuri ale turismului maramureșean este reprezentată de turismul ecumenic, dintre care se evidențiază Mănăstirile Bârsana și Rohia, respectiv bisericile Săpânța, Budești, Desești, Surdești, Ieud, Plopiș , Poienile Izei, Rogoz, Rohița.

În vederea îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă a locuitorilor, în scopul îndeplinirii criteriilor pentru atingerea standardelor europene de viaţă, alimentarea cu gaze naturale în această zonă este un obiectiv esenţial.
Până în prezent în județul Maramureș s-a racordat la conducta de transport gaze naturale DN 400 Apa – Negrești Oaș – Sighetu Marmației finalizată și pusă în funcțiune în anul 2005, Municipiul Sighetu Marmației, iar comunele Remeți, Săpânța și Sarasău au solicitat în 2017, prin Consiliile Locale, acord de acces la SNT, conform legislației în vigoare (HG 82/2017)

Amplasamentul obiectivului propus se află pe teritoriul administrativ al municipiului Sighetu Marmației, al orașului Vișeu de Sus, respectiv al comunelor Sarasău, Vadu Izei, Giulești, Oncești, Bârsana, Strâmtura, Rozavlea, Șieu, Bogdan Vodă, Dragomirești, Săliștea de Sus, Vișeu de Jos, Săcel și Moisei, județul Maramureș.


Prin realizarea acestei conducte se poate asigura alimentarea cu gaze naturale a localităților din zona de interes a obiectivului, respectiv un număr de aproximativ 51.500 consumatori casnici, 500 instituții publice (școli, primării, dispensare. cămine culturale, cabinete medicale, etc) și aproximativ 2000 de agenți economici și instituții publice.

Prin realizarea conductei Sighetu Marmației –Vișeul de Sus – Borșa, se creează premisa interconectării sistemului de transport gaze naturale din partea de Nord – Vest a țării (zona de consum Maramureș), cu sistemul de transport gaze naturale din partea de Nord – Est (zona de consum Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei), în consecință se asigură alimentarea cu gaze pentru fiecare zonă din două direcții.

Ce spun politicienii?

Ionel BOGDAN

Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș: ”Guvernul României, prin Ministerul Fondurilor Europene, a alocat fonduri substanțiale pentru 2014-2020 pentru proiecte de distribuție a gazului. Sunt UAT-uri care au început studii de fezabilitate pentru aceste proiecte. Însă, având în vedere așezarea geografică a județului Maramureș, primarii trebuie să fie uniți, să încheie parteneriate pentru a fi eligibili cel puțin pe unu sau două proiecte în Țara Codrului, Maramureșul Istoric, Țara Lăpușului, astfel încât în cel mai scurt timp să avem finalizate studiile de fezabilitate și cererile de finanțare”.

Gheorghe ȘIMON

Într-o coferință de presă, Gheorghe Șimon, deputat PSD Maramureș spune: ”Dumnezeu ne-a dat și lumină și soare și cărbune și petrol și gaz, însă nu știm să le folosim. De atunci mi-am spus că este nevoie de un proiect pentru România și pentru Maramureș. După un an de autorizări și măsurători, această muncă a fost încununată prin faptul că licitația pentru gazoduct este deja pe SEAP și va fi gaz în Maramureș. Degeaba vine Guvernul PNL și Ionel Bogdan care ne spun că avem proiecte pentru distribuție și extindere. Fără gazoduct nu putem face niciuna dintre acestea. Sunt fonduri europene pentru aceste extinderi și depinde de inteligența administrațiilor locale să racordeze fiecare locuință la gaz, fără nicio legătură cu Guvernul PNL. Mă voi implica mai departe în acest proiect, alături de colegii mei, pentru ca fiecare locuință din Maramureș să aibă gaz în casă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *