Deputatul Sorin Bota – „Vaccinarea trebuie să fie gratuită și nu obligatorie”

Lumea a primit cu bucurie veștile promițătoare că nu unul, ci două vaccinuri împotriva Covid-19 s-au dovedit că au o eficiență de peste 90% în prevenirea bolii. Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Alexandru Rafila, spunea în septembrie că „România va primi vaccinul, dar organizarea pentru administrarea vaccinului nu știu dacă va fi gata” și că „sunt foarte îngrijorat văzând cum ne mișcăm în zona organizatorică”. Asta înseamnă că adevărata luptă doar acum începe și fără o procedură transparentă pentru administrarea vaccinului, cei cu influență și relații le vor epuiza înainte să ajungă la personalul medical și la cei din prima linie.

”În primul rând avem nevoie de o campanie de informare transparentă și onestă. Chiar dacă timpul nu este marele nostru aliat va trebui să explicăm oamenilor de ce este important să se vaccineze, dar și care sunt riscurile la care se expun. Nu e loc de abuzuri, nu e loc de îngrădirea libertăților individuale. Vaccinarea trebuie să fie gratuită și nu obligatorie. Pentru că se speculează prea mult și pentru că românul a fost prea des mințit, de această dată informarea trebuie să fie făcută ca la carte. Avem nevoie de prioritizare, respectiv vaccinarea persoanelor din sistemul sanitar, precum și a celor cu cel mai mare grad de expunere. Miza ar trebui să fie un grad mare de vaccinare a persoanelor de peste 65 de ani precum și a celor cu boli cronice și abia apoi a celelorlalte categorii de populație. 

Constituie o provocare depozitarea vaccinului la temperaturi foarte scăzute.  De asemenea trebuie să avem în vedere spațiile de vaccinare precum și o programare clară, pe ore a vaccinării. Avem nevoie de o abordare profesionistă, în stabilirea locului de vaccinare (în centre expoziționale, săli de sport, etc). Sperăm să nu ajungă să semene această acțiune cu pelerinajele de la moaștele sfinților. E nevoie de personal calificat, e nevoie de o implicare a forțelor de ordine. La nivelul fiecărui județ e necesar de pe acum să se cunoască cu exactitate centrele de vaccinare și echipele mobile acolo unde este cazul. Este vorba despre o desfășurare logistică fără precedent. Această campanie de vaccinare trebuie făcută profesionist, fără brambureala pe care o vedem de la începutul acestei pandemii”, a declarat Sorin Bota, deputat PER.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *