COD ROȘU: Vârsta de consum a drogurilor în Maramureș este în scădere – O epidemie tăcută copleșește atât școlile din mediul urban, cât și din mediul rural

Maramureșul se confruntă cu o criză tacită, dar extrem de periculoasă. Consumul de droguri în rândul tinerilor, o problemă care odată părea a fi limitată la orașe, a făcut o incursiune alarmantă în comunitățile rurale. Mai mult, vârsta la care tinerii încep să consume droguri a scăzut în mod semnificativ, expunând copii tot mai tineri la riscurile asociate cu drogurile.

Potrivit Agenţia Naţională Antidrog (ANA) Principalele droguri consumate în România – 10,7% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 15-64 ani au consumat cel puţin un tip de drog ilicit de-a lungul vieţii (consum experimental), în timp ce 6% dintre ei au consumat și în ultimul an (consum recent). Se remarcă o încetinire a ritmului de creştere a consumului pentru majoritatea drogurilor ilicite, excepţie făcând consumul de noi substanţe psihoactive (NSP). Cele mai mari rate de consum se observă în rândul populaţiei tinere (15-34 ani). Adolescența este perioada cu vulnerabilitatea cea mai mare la inițierea consumului de droguri, cea mai mică vârstă de debut fiind declarată pentru consumul de noi substanțe psihoactive (13 ani).

Canabisul continuă să fie unul dintre cele mai consumate droguri în România, atât de populaţia generală (locul 2 în clasamentul celor mai consumate droguri ilicite din România, după noile substanţe psihoactive), cât şi de populația școlară.

Cele mai multe cazuri de urgență au fost înregistrate pentru persoane tinere, sub 35 ani (77,1%).

Drogurile etnobotanice, de multe ori vândute ca alternative „legale” sau „naturale” la drogurile convenționale, au devenit o problemă deosebit de gravă. Aceste produse, adesea realizate din plante otrăvitoare sau derivate ale acestora, nu sunt nicidecum inofensive. Ele au potențialul de a provoca probleme de sănătate severe, inclusiv daune ireversibile asupra sănătății mintale și fizice, și în unele cazuri, pot fi chiar letale.

În ciuda amplorii acestei probleme, resursele pentru a ajuta tinerii care se luptă cu dependența sunt limitate. În Maramureș, nu există suficiente centre specializate pentru recuperarea tinerilor și copiilor care consumă droguri. Acest deficit lasă mulți tineri fără sprijinul necesar pentru a depăși dependența și a începe drumul spre recuperare.

În cursul anului 2022, la nivelul Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Cluj-Napoca au fost înregistrați 54 beneficiari la nivelul județului Maramureș, cărora li s-au oferit servicii de informare,  management de caz, evaluare și consiliere psihologică/socială și consultații medicale. Dintre aceștia, o parte din beneficiari au fost referiți de către structuri de aplicare a legii sau referiți de către alte instituții (DIICOT, penitenciare, centre de reținere și arestare preventivă, DGASPC, medici de familie).

Această problemă este una pe care nu ne putem permite să o ignorăm. Este nevoie de un efort comunitar concentrat pentru a combate această criză, incluzând investiții în educație și prevenire, dezvoltarea de servicii de sprijin pentru tinerii afectați și măsuri pentru a limita disponibilitatea drogurilor în comunitățile noastre. Este esențial să acționăm acum, pentru a proteja viitorul tinerilor noștri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *