Rapsodul Nicolae Pitiș a trecut la Domnul

Badea Nicolae Pițiș s-a născut în data de 13 martie 1939, în Lăpușul Românesc, fiind cunoscut în sat ca „Mniculae a lui Ion a lui Icob din Fundătura din Lăpușul Românesc”. Încă de mic copil a cântat la clăci și nunți cu gura, din frunză, cu fluierul, trâmbița și claneta, iar de-a lungul anilor a participat la numeroase emisiuni televizate, având o multitudine de difuzări la radio.

Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului a anunțat cu tristețe trecerea la cele veșnice a rapsodului Nicolae Pitiș prin următorul comunicat:

Cu multă tristețe, vă facem cunoscut faptul că domnul Nicolae Pițiș, venerabilul rapsod din Țara Lăpușului, desemnat tezaur uman viu, a trecut la Domnul la vârsta de 84 de ani.

Ierarhii Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului: Preasfințitul Părinte Episcop Iustin împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar, transmit familiei îndoliate un mesaj de condoleanțe, mângâiere și întărire, rugând pe Hristos-Dumnezeu, Arhiereul cel Veșnic, să odihnească sufletul badiului Nicolae în Împărăția Sa cea veșnică.

Amintim faptul că în luna iulie a acestui an, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a conferit domnului Nicolae Pițiș cea mai valoroasă distincție a Eparhiei pentru mireni și anume „Crucea Voievodală Maramureșeană” în semn de „cea mai înaltă cinstire și prinos de recunoștință, pentru lucrarea unică de promovare a folclorului autentic din Țara Lăpușului, pentru felul unic al interpretării acestuia, pentru păstrarea cu fidelitate a tradiției, portului, graiului și credinței ortodoxe strămoșești”.

Badea Nicolae Pițiș este patriarhul cântecului și a doinei străvechi, cântând într-un mod unic, inegalabil și inconfundabil”, a precizat atunci Preasfințitul Părinte Iustin.

Din anul 2012, badea Nicolae Pițiș deține titlul de „Tezaur Uman Viu”, proiect realizat la inițiativa Ministerului Culturii și UNESCO, el fiind și cel care i-a împărtășit lui Grigore Leșe tainele horii cu noduri. Unul dintre cele mai reprezentative momente din cariera artistică a rapsodului lăpușan îl constituie filmul „Pintea”, în care cântecele cu noduri au fost interpretate vocal și instrumental chiar de către acesta.

Veșnica lui pomenirea din neam în neam!

Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *