656 de ani de atestare documentară a orașului Borșa. Timiș Ion Sorin: La mulţi ani Borşa, La mulţi ani, borşeni!

Sursa foto 2mnews.ro

Conform Dicționarului istoric al localităților din Transilvania, prima atestare documentară a localității datează din 1353, când se menționează că făcea parte din domeniul Cuhea ce aparținea Bogdăneștilor (în jumătatea ajunsă, înainte de acest an, în stăpânirea lui Bogdan). După alte lucrarea Dr. Ioan Mihalyi de Apșa, prima atestare datează din 1365.

1365, 2 Februariu. Regele Ludovic dăruiesce voivodului Maramureșan. lui Balc, fiul lui Sas, și fraților sei, Drag, Dragomer și Ștefan, în recompensa servițiilor, moșia Cuhea [azi Bogdan Voda] cu pertinențiile sale: Ieud, Bachkov [Bocicoel], ămbele Vișae, Moyseni [Moisei], Borșa și ambele Seliște[Săliștea de Sus și Săcel], confiscate de la Bogdan voda, eșit la Moldova și căzut sub nota de infidelitate.” Dr. Ioan Mihalyi de Apșa – DIPLOME MARAMUREȘENE DIN SECOLUL XIV ȘI XV.

Primarului orașului Borșa, Timiș Ion Sorin a declarat pe pagina sa de facebook: „Atunci când oraşul pe care eu îl numesc ACASĂ şi unde mă întorc de fiecare dată cu drag împlineşte 656 de ani de atestare documentară, nu poţi decât să-ți araţi recunoştinţa că eşti borşean, că ai privilegiul de a trăi în Borşa – cu bune şi cu rele – că faci parte dintr-o comunitate unită, deşi împrăştiată peste tot în lume. Mi-aş dori ca şi copiii borşenilor, indiferent unde sunt născuţi , să poată studia istoria locală. Este deocamdată un vis, dar fiecare proiect a pornit de la un vis. Ştiu deja că planul este cu atât mai măreţ cu cât visul pare mai imposibil de realizat. La mulţi ani Borşa, La mulţi ani, borşeni!

Începând din data de 7 August 2020, Guvernul României a aprobat stema orașului Borșa este pe fond albastru, cu o bandă de argint pe diagonală, având deasupra o capră neagră și flancată de doi brazi argintii, iar în partea inferioară, o floare de colț – stema unei localități este recomandat să conțină semne distinctive și simbolice edificatoare pentru istoria și originea localității.


Drapelul orașului este jumătate roșu și jumătate albastru, cu stema orașului centrată pe el. Cele doua culori dispuse vertical reprezintă sângele ostașilor români care au luptat pe fronturile din cele două războaie mondiale în Pasul Prislop și apele cristaline ce izvorăsc din munții care înconjoară Borșa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *