Unde și cum facem examenul trichineloscopic în Maramureș?
Chiar dacă județul Maramureș este unul fruntaș în ceea ce privește focarele de pestă porcină africană, în fiecare an, în perioada sărbătorilor de iarnă sacrificarea porcilor în gospodării face parte din tradiția locală.
Totodată vă reamintim faptul că, târgurile de animale rămân în continuare suspendate iar în zonele de protecţie şi supraveghere instituite în jurul celor două focare de pestă porcină africană care evoluează pe teritoriul judeţului Maramureş mişcarea porcinelor este interzisă iar mişcarea celorlalate specii de animale se face numai cu acordul DSVSA.
Dar să revenim la Trichineloza care este o boală zoonotică cauzată de nematodul Trichinella. Oamenii şi animalele contactează boala prin consumul de carne infestată iar cea mai frecventă sursă de infestare a omului o constituie carnea de porc si de vânat sălbatic. La om, simptomele trichinelozei apar după consumul de carne infestată cu larve și chisturi care conţin larve de Trichinella Spiralis.
Trichineloza prezintă un risc alimentar pentru oameni, boala putând fi prevenită eficient prin aplicarea măsurilor de control sanitar al cărnii de porc prin examenul digestiei artificiale și examenul trichineloscopic. Larvele care produc trichineloza trăiesc şi în preparate proaspete din carne, cârnaţi, şuncă şi pastramă.
Trichineloza este o boală supusă despăgubirii, animalele fiind despagubite la valoarea lor de piaţă stabilită de comisia de evaluare, în condiţiile în care deţinătorul demonstrează faptul că animalele sunt identificate şi introduse în Baza Naţională de Date.
Pentru prevenirea unor posibile îmbolnăviri şi/sau infestări cu parazitul Trichinella Spiralis la om, A.N.S.V.S.A. reaminteşte consumatorilor /proprietarilor de animale:
– să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar veterinar. Aceasta înseamnă că produsele de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică;
– să cumpere animale numai dacă sunt însoţite de certificatul de sănătate şi de formularul de mişcare emise de către medicul veterinar.
– să nu consume carnea obţinută de la porcii sacrificaţi în gospodăria proprie până nu obţin, de la medicul veterinar, rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi;
Unde efectuam examinăm probele?
Examenele trichineloscopice se efectueaza în următoarele locații:
- Circumscripţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale din oraşele Baia Mare, Târgu Lăpus, Sighetu Marmaţiei, Seini, Vişeu, Borşa, Baia Sprie.
- Cabinetele Veterinare Individuale aflate la nivelul fiecărei comune.
De unde se recoltează probele?
Se vor recolta câte 20 – 30 de grame de carne din zona lombară, porţiuni de diafragmă (organ muscular care separă toracele de abdomen), muşchi ce se desprind de pe şira spinării, muşchi intercostali şi muşchi de la baza limbii.
Mai jos am să vă prezint cateva fotografii exemplificative:
Precizam că prezentarea unor probe necorespunzătoare face examenul trichineloscopic neconcludent.
sursă fotografii : HIPERVET – Servicii veterinare